Hautakiven kunnostus ja huolto

 • Asentamillamme muistokivillä on kolmen vuoden oikaisutakuu.
 • Mikäli kivi jostain syystä kallistuu, ottaakaa välittömästi yhteys meihin.
 • Huomattavasti kallellaan olevan kiven viereen ei saa mennä vaan sen on oikaistava pikimmiten.
 • Kaiverrus-, kunnostus- tai uudistussuunnitelmienne toteuttamiseksi kääntykää luottamuksellisesti meidän puoleen.

Hautakiven hoito-ohjeet

Kivi on kaunis, arvokas materiaali ja kestävyydessään lähes ikuinen. Säännöllisellä hoidolla poistetaan ruohosilpun, hiekka- ja siitepölyn, sammaleen ja steariinin aiheuttamat haitat. Vuosittainen puhdistus takaa kiven säilymisen arvokkaan näköisenä sukupolvelta toiselle.

Kivipinnat

 • Kiillotettu kivipinta on tiivis, eikä ime likaa syvälle huokosiin. Pinnalle kertyvä lika voidaan poistaa helposti vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella ja pehmeällä harjalla. Puista tai teollisuuden päästöistä kivien pinnoille kerääntyneen lian poistamiseen voidaan tarvittaessa käyttää talousspriitä tai puhdistettua bensiiniä jota saa apteekeista. Käsitelty pinta on huuhdeltava huolellisesti.
 • Mattahiottu pinta imee helpommin likaa kuin kiilloitettu pinta. Mattahiotut kivipinnat puhdistetaan samalla tavoin kuin kiillotetut. Steariinistä tulleita rasvatahroja voidaan poistaa puhdistetulla bensiinillä, mutta samalla on käsiteltävä koko puhdistettava pinta värierojen ehkäisemiseksi.
 • Sahatut, hiekkapuhalletut, poltetut ja hakatut pinnat puhdistetaan vedellä ja harjalla tai painepesurilla. Vanhempien ja tummuneiden pintojen puhdistamiseen voi käyttää heikosti emäksistä mäntysuopaa tai muuta luontoystävällistä pesuainetta, sillä pesuvesi valuu maahan. Sammaleen poistamiseen hakatuista pinnoista voi käyttää ruostumatonta teräsharjaa. Teräsharjan käytön jälkeen kiven pinta on aina huuhdottava hyvin ruosteen muodostumisen ehkäisemiseksi. Vanhojen, tummuneiden kivien puhdistuksessa voi olla tarpeen käyttää voimakkaita, kivien puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita.

Käytettäessä pesuaineita on oltava varovainen. Varsinkaan kiillotetuille kivipinnoille ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai emäksisiä (pH yli 11). Kivipinnoille sopivat neutraalit ja miedot pesuaineet. Käytettävien pesuaineiden pH-arvo kannattaa tarkastaa aina ennen käyttöä. Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 6-8), heikosti emäksisiä (pH 8-10) ja heikosti happamia (pH 4-6) pesuaineita.

Tekstit ja koristeet

 • Kynttilöitä ei kannata sijoittaa kovin lähelle kiveä, koska steariini on erittäin hankala irrottaa kivestä. Lyhtyaukoissa tulee käyttää vain öljykynttilöitä ilman (metalli)kantta. Steariinista tulleita rasvatahroja voidaan poistaa puhdistetulla bensiinillä, mutta samalla on käsiteltävä koko puhdistettava pinta värierojen ehkäisemiseksi.
 • Aika-ajoin lyhtykehysten laseja rikkoutuu. Usein rikkoutumisen syynä on vääränlaisten kynttilöiden käyttö. Lasien kiinnitysruuveja ei myöskään pidä kiristää kireälle. Lyhtyjen lasit voidaan puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella.
 • Kultaukset ja kullatut kaiverruspinnat tulee puhdistaa varovasti, ei harjaamalla. Maalatut ja hopeoidut pinnat ovat huolettumampia puhdistaa. Painepesurilla pestäessä kultaukset ja maalaukset irtoavat kivipinnasta. Tarvittaessa kultaukset on hyvä uusia. Kiiltopintatekstin voi puhdistaa harjaamalla.
 • Pronssituotteiden pronssiseos on suurimmaksi osaksi kuparia ja sen ominaisuuksiin kuluu hidas patinoituminen ulkoilman vaikutuksesta. Metallikirjaimien ja koristeiden pinnalle kertynyttä likaa (pölyä ja nokea) voidaan puhdistaa pehmeällä harjalla ja/tai talousliinalla ja vedellä. Puhdistuksessa voi käyttää mietoa, neutraalia pesuaineliuosta huuhdella huolellisesti vedellä. Voimakkaita pesuaineita tulee välttää. Kullatuille ja kromatuille pinnoille suositellaan pelkää vesipesua pehmeän harjan tai kankaan kera.