Hautakivisymbolit

SYMBOLIT HAUTAKIVISSÄ

Vainajan elettyä elämää voidaan kuvata erilaisin symbolein. Erityisesti vainajan elämäntyön, harrastusten tai sydäntä lähellä olleiden asioiden viestittäminen antaa hautamuistomerkille persoonallisen ja yksilöllisen ulkonäön, joka viestii rakkaamme eletystä elämästä tulevillekin sukupolville. Myös runon säe tai aforismi voi kuvata elämää syvästi. Muistomerkki itse voi muodoltaan olla vertauskuva, symboli, kuten haudalle pystytetty risti tai enkeliveistos.

Yhtä lailla symboli voidaan sijoittaa ”kuvana” muistomerkkiin. Koristeena voi käyttää veistosta, metallista valettua kohokuvaa tai sen voi hiekkapuhaltaa suoraan kiveen.

Symbolit toteutetaan yksilöllisten toiveiden mukaan.

Sodassa palvelleiden tunnuksina käytetään sotaveteraani- ja/tai sotainvalidimerkkiä. Eri järjestöillä on omat merkkinsä, joita kannattaa tiedustella omasta järjestöstään.

 

 

 

Yleisimmin hautakivissä käytettyjen symbolien selityksiä:

 • Risti on kristillisen ylösnousemuksen vertauskuva: ikuisen elämän vertauskuva ja kuolemasta saavutetun voiton symboli.
 • Kaikki kasviaiheet symboloivat elämän kiertokulkua. Symboliikassa maa herää keväällä eloon talvisesta kuoleman unesta.
  Kun siemen putoaa kylmään maahan, on sen kuitenkin vielä kuoltava ennen kuin se itää ja syntyy uuteen elämään.
 • Tähkäpää ja korjattu vilja kertovat hyvin käytetystä elämästä ja kuolemaankin valmistautumisesta. Tähkä liitetään myös maanviljelijän ammattiin.
 • Kukat ja puutarha yhdistetään sielun asuinsijoihin, parempaan maailmaan, paratiisiin. Hauraus ja lyhytaikaisuus ovat ominaisuuksia, jotka samaistavat kukat elämän katoavaisuuteen.
 • Lintu symboloi yleensä sielua, ruumiista vapautunutta henkeä tai jumaluutta. Ylöspäin lentäminen kuvaa mahdollisuutta liikkua tämän ja tuonpuoleisen maailman välillä.
 • Katkennut puu ja katkennut pilari kuvaavat kuolemaa ja sen odottamattomuutta.
  Elämän puu, Palmunoksa ja Muratti ikivihreänä kasvina kuvaavat kuolemattomuutta.
 • Hautakivessä Ankkuri on ikuisen elämän toivon vertauskuva. Risti, ankkuri ja sydän: usko, toivo ja rakkaus.
 • Laiva on vanha kristillisen seurakunnan symboli. Lisäksi laiva kuvaa ihmisen matkaa yli elämän meren taivaan paratiisiin. Näitä symbolikuvia on käytetty merenkulkijoiden hautamuistomerkeissä.
 • Seppele kuvaa voittoa ja iäisyyttä. Seppele esiintyy joko sellaisenaan tai ristin ympärillä.
 • Tähti on haudalla ilmaus uskosta, että vainaja pääsee ylösnousemuksessa osalliseksi ikuisesta elämästä.
 • Suojelusenkeli ja rukoileva enkeli kuvaavat vainajan jättämistä Jumalan haltuun. Enkeli voi olla rauhan ja lohdutuksen symboli, saattaja tai viestin tuoja (sanoma ihmisille pelastuksesta).
   
  Lähteitä:
  Bey Heng, Hautausmaat arkipäivän asioina, Kirjaneliö 1994
  P.Lempiäinen, Kuvat Puhuvat, Kirjaneliö 1972
  H.Biedermann, Suuri Symbolikirja, Wsoy 1993
  R.Koch, Merkkien kirja, Otava 1984
  R.Saartio, Kristilliset vertauskuvat ja tunnustukset, Wsoy 1963
  J.C.Cooper, Symbolien maailma, Kirjapaja 1984
  H.Palava, Raamatun Tietosanasto, Wsoy 1974
  P.Lempiäinen, Lukujen symboliikka, Wsoy 1995
  P.Lempiäinen, B.Nickels, Viimeiset leposijamme, Hautausmaat ja hautamuistomerkit